Имам биче здраве аз, Мисли имам и талант И намислих днеска сам Да пиша роман. Личните си впечатления Ще покажа пак: Известни има ли поети? - Само - Пастернак! Ах моя ти - тъга печал, Ох ти мъка - майка! Направо ще пристъпя аз Много ще е жалко! През реката, през дола През селяни в тълпа вървя; От Москва - да е лъжа! Ах ти... после - "мамка" пак. Изплюх се, изругах и станах, Също към майка го изпратих. Ни беседа нито спор, - Не, не стана разговор. А селяни - стоят и смеят се, И от крак на крак се сменят. Ех вий стари, сивобради, Та по близо до народа исках! От Москва към вас се движих, Стигнах - тука само смях - С влак, с кола, и по вода! За да ви видя вас, Да напиша за вас! Инак истина не знаеш, И понякога и лъжеш. Мъжете се спогледаха Тютюнеца си взеха, Попростиха се, обърнаха И съвсем се пратиха. Ах ти моя, тъга - мъка, Да си имам славица! Спомням си аз мама, Спомням си и баба. В мен го няма гения, От Пушкин по-добър не съм, И това усещане До сега ме мъчи. Всяка, аз, година, виждам, Че се осакатявам, - Със народа не намерих Общи думи аз Да захвърля всичко, да забравя, Да стана сатирик... Не - искам аз поет да бъда Но само лирик. Отвътре все талант напира, Като от вулкан... Уф, ти! За селяни си спомних! Не стана роман! И какво сега със мен - Машинист да стана... Но... мене звяра ме гризе: Продължи да драскаш. Съвестта си ще заровя Във купчина торна аз Ще напиша повест, но Не във стихове, - а в проза Прозата ще бъде пряма... На всички ще покажа... Аз поезия зарязвам, Ама тъй съвсем. Ах моя ти тъга - копнеж, Мъка и печал! Припомням си мама аз - И мен ми е жал. Ах моя ти тъга - копнеж! Ех! Мой стих прости ми! Мама си припомням аз И други роднини.
* * *
За стиховете му да бе изсечен А на него - петнайсет хиляди. Власт да имах - освен шегата Аз петнайсет дни1 бих му дал.
* Предполага се, че този текст е написан под влиянието на официалната пропагандна кампания за преследване на Борис Пастернак поради присъждането на Нобеловата награда за литература за 1958 г. В този случай директната реч звучи сякаш от името на Пастернак.
1 В СССР е имало наказание за административни престъпления (леко хулиганство, поява в нетрезво състояние на публично място и др.) - арест до 15 дни.
 
© Емил Петров. Превод, 2020