Жан, Жак, Гийом, Густав - Нормални са французи, - Щом се закърпят малко Разместените връзки, Като молци безцветни, Зяпнали усти без тапа, Реват: Vivat, Жан Пол1 Наш скъпоценни папа! Внимавай, като лос - Папа наш, уши - здрави. откъде се взе това - Знамена, тръби, плакати? От страх да не горят в ада, на висока нота пеят "Е хайде ниско аз ще падна При вас на въртолета!" "Има риск - предупреди Пилота на екрана, - али натресе се един2 Не на време във Иран-а" "По смело! В облаци сега, Та братко, аз съм в расо И смъртта - тя засега в Афганистан3 е тамо!" И той коприната поглади Там где се смачка лента И скоро той се спусна До нас до президента. Има баща, но имаше Някога и божа мама. За пръв път е усмихната Химерата на Нотр-Дам-а4 Недей измерва човешките химери5, - Езикът като жило е увиснал. Сега във нея вътре Е задрънчало всичко. На нея и вида и беше смешен Тълпи: наметала и блузки... А, папата си плещи Прекрасно по французки. Ще иде в Лувър6, "Купола"7 И в Сорбоната8 може би Че папата наш, Жан Пол От всички е обичан. А може за да поднови Скъсаните връзки, Тел-Авив9 да посети В екстаз ще бъдат всички. Но бе нащрек зав– отдел10 на протокола: И на химерата не каза Ни дума точно. Излезе той. Не ще да дам И грош сега за папата. Химерите на Нотр-Дам Пак да си смучат лапата11.
1 Папа Йоан Павел II направи официално посещение във Франция на 30 май - 2 юни 1980 г.
2 На 24 април 1980 г. американската армия провежда операция "Орлов нокът" в Иран, за да спаси 52 заложници от американското посолство в Техеран. Операцията завърши с неуспех, главно поради повреда на хеликоптер (3 от 8 не успяха). И един от хеликоптерите, при зареждане с гориво, се блъсна в самолет-цистерна, при последвалия пожар загинаха 8 членове на екипажа. В докладите на съветските медии за това събитие ясно се вижда злорадство.
3 Намек за въвеждането на съветски войски в Афганистан през 1980 г.
4 На 31 май папата отправи литургия от верандата на Нотр Дам дьо Пари.
5 Горната част на катедралата е украсена с изображения на гарги и химери.
6 Един от най-големите музеи на изкуството в света, в миналото - кралският дворец, разположен в центъра на Париж.
7 "La Coupole" е легендарно парижко кафене на булевард Монпарнас, където цветът на международната артистична бохема се е събрал в периода между двете световни войни.
8 Парижки университет.
9 По това време не е имало дипломатически отношения между Ватикана и Израел (създадени през 1993 г.), така, че това предположение трябва да се разбира като ирония.
10 Съкращение от "началник на отдел" в съветския новоговор.
11 Фразеологизъм, тук означаващ: "остани с нищо".
 
© Емил Петров. Превод, 2020