Я кричав: «Ви що там, очманіли? Упустили шаховий престиж!» Мені сказали у спортвідділі: «Добре, чудово - ти і захистиш! Та врахуй, що Фішер дуже яскравий, - Спить, навіть, з доскою - сила в ній. Грає він чисто, без помарок...» - Нічого, я також не подарок, - У мене в запасі - хід конем. Ох, мої ви мязи стальні, Пальчики цепкі мої! Ех, різнії, розписнії Деревянії ладьї! Друг мій, футболіст, учив: «Не бійся! До таких партнерів він не звик. За тили і центр ти не хвилюйся, А гуляй по краю - напрямки.» Я наліг на біг, на стометрівки, В бані вагу зігнав, добре сплю, Й по хокею були тренировки... Взагалі, так! - після підготовки Я його без мату задавлю! Ой ви, сильнії долоні, Міцні мязоньки спини! Ех ви, коні, мої коні, Ой ви, милії слони!
Не скажу, що було без задирин: Плітки, анонімки і дзвінки - Я всім цим лише розохочений, Тільки зачесались кулаки. Налякали із самого ранку: «Шифер» міг би лише лівою - Із шахмашиною - Капабланка. Сам він - типу заводного танку... Нічого - я теж заводний. Буде тихо все і глухо, А на всякий там цейтнот Існує і сила духу, І красивий апперкот.
«Не спіши, головне, не горбся - Так боксер розмовляв зі мною, - У ближній бій не лізь, працюй в корпус, Памятай - твій коронний, прямий!» Честь вінця шахового на карті - Він від поразки не ухильне. Ми зіграли з Талем десять партій: В преферанс, в очко і на білліарді, - Таль сказав: «Такий - не підведе!» Ох, рельєф мускулатури! Дельтовидні - всі сильні! Що мені його легкі фігури, Його коні і слони! І в буфеті, для інших закритім, Повар заспокоїв: «Не боїсь! Ти з таким прекрасним апетитом Вражих коней тих враз проковтнеш! Ти присядь перед шляхом тим дальнім - І бери з продуктами рюкзак. Приготуй на двох пиріг пасхальний: Оцей Шифер - хоч і геніальний, - А, звісно, поїсти теж товкач!» Ох й міцні ми горішаки! Ми - корону привезем! Кладусь спати, мов пішак я, А просинаюся - ферзем!
Так що: бери з собою шампури, - Головне - це харчування, старик! - І не їж ти громіздкі фігури. Для шлунку важкі фігури - дури, - Ось слони - ті підуть на шашлик.
© Володимир Мангов. Переклад, 2011